Četrti september je svetovni dan spolnega zdravja in ga po svetu obeležujemo s spodbujanjem pozitivnih dejavnikov, ki vplivajo nanj. Spolno zdravje za posamezno osebo pomeni, da je spolno življenje osnovano na samospoštovanju, pozitivnih vidikih seksualnosti in vzajemnem spoštovanju v medosebnih odnosih. Pomeni tudi zmožnost, da vsakdo izraza lastno seksualnost, se je veseli, v njej uživa brez sramu, krivde in strahu pred tveganji za spolno prenosljive okužbe, neželeno nosečnost, diskriminacijo, itd. Spolno zdravje krepi splošno dobro počutje, celostno zdravje in kvaliteto življenja, zato je izredno pomembno skrbeti za dobro, ustrezno in temeljito osveščenost ter pozitiven pogled na spolnost. Javnost mora biti stalno poučena ter mora razvijati programe za razumevanje, spodbujanje in krepitev spolnega zdravja.

Slovensko seksološko društvo letošnji svetovni dan spolnega zdravja obeležuje s predstavitvijo Deklaracije o spolnih pravicah.

Ob upoštevanju, da so spolne pravice bistvene za doseganje najvišje stopnje spolnega zdravja, Svetovno združenje za spolno zdravje (WAS – World Association for Sexual Health):

IZJAVLJA, da spolne pravice temeljijo na spoštovanju splošnih človekovih pravic, že priznanih v mednarodnih in regionalnih dokumentih o človekovih pravicah, v nacionalnih ustavah in zakonih, v standardih in načelih človekovih pravic ter v znanstvenih spoznanjih, ki so povezana s človeško spolnostjo in spolnim zdravjem.

Preberite več: Deklaracija o spolnih pravicah

Z žalostjo sporočamo, da nas je zapustila mag. Dunja Obernel Kveder, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, ki je bila aktivna članica Slovenskega seksološkega društva vse od ustanovitve. Vso svojo kariero je delovala na področju javnega zdravja, še posebej je bila dejavna na področju reproduktivnega in spolnega zdravja. Bila je ena od vodilnih v Sloveniji, ki so se ukvarjali z vprašanjem načrtovanja družine in varnega splava v šestdesetih in sedemdesetih letih v okviru Inštituta za načrtovanje družine ter ena izmed raziskovalk v raziskavi Rodnostno vedenje Slovencev iz sredine devetdesetih.

Zavod TransAkcija bo v naslednjih mesecih v sodelovanju z Michelle Emson, transspolno filmsko ustvarjalko, izvedel kratek filmski projekt, v katerem bo okoli 10 transspolnih oseb delilo svoje izkušnje o tem, kako je biti transspolna oseba v Sloveniji. Cilj je deliti naše izkušnje z namenom osveščanja splošne javnosti, predstaviti raznolikosti transspolnosti in podpore transspolnim osebam v Sloveniji.

Zelo bomo hvaležne_i, če nas podprete pri projektu v obliki denarnega prispevka in/ali preko deljenja povezave po svojih kanalih. Sredstva, ki jih bomo zbrale_i v tej kampanji, bodo omogočila, da pokrijemo stroške snemanja in produkcije. S tem boste prispevale_i pri osveščanju, podpori in nadaljnem zavzemanju za boljšo kvaliteto življenja transspolnih oseb v Sloveniji.

Povezava, kjer lahko donirate in izvete več o projektu, se nahaja tukaj: https://www.youcaring.com/michelle-emson-zavod-transakcija-512790
Facebook: https://www.facebook.com/transakcija
Twitter: https://twitter.com/TransAkcija www: http://transakcija.si/

 

Legalizacija in legitimacija:

Povezovanje delovanja akterk_jev na področju transspolnosti, transseksualnosti
in cisspolne nenormativnosti

Strokovno srečanje bo potekalo

v sredo, 18. 11. 2015, od 9.30 do 16.30. ure

v kreativnem centru Poligon, Tobačna ulica 5, Ljubljana.

Strokovno srečanje TransMisija II predstavlja nadaljevanje prvega strokovnega srečanja TransMisija I, ki se je zgodilo novembra 2014. Tokrat se bomo osredotočile_i na dve področji, in sicer legalizacijo in legitimacijo transspolnosti in cisspolne nenormativnosti v Sloveniji. V dopoldanskem delu bomo s strokovnjaki_ami s področja prava in človekovih pravic transspolnih oseb obravnavale_i ureditev pravnega priznanja spola na Irskem in v Sloveniji. V popoldanskem delu pa bomo z različnimi aktivisti_kami in strokovnjaki_ami razpravljale_i o potrebah in položajih transspolnih oseb in skupnosti v Sloveniji, ter naslavljale_i prepoznavanje in vključevanje transspolnih oseb in transspolnega aktivizma v aktivizmu LGBT in feminističnih gibanjih pri nas.

Strokovnega srečanja se bo udeležil tudi direktor vodilne irske organizacije za tematike transspolnosti Transgender Equality Network Ireland (TENI) Broden Giambrone, ki bo predstavil izkušnjo uspešne kampanje in ureditve zakonodaje na področju pravnega priznanja spola, ki je bila nedavno sprejeta na Irskem. Dogodek bo kot častna govorka otvorila Martina Vuk, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Preliminarni program je priložen. Del srečanja bo potekal v angleščini. Prostor ni dostopen za osebe na invalidskem vozičku.

Prijave na strokovno srečanje zbiramo do petka, 13. 11. 2015 do 16. ure.

Prijavnica je dostopna na povezavi:
https://docs.google.com/a/legebitra.si/forms/d/1dAMUUV_S18iz21jMN9HcTP9jZCHJNkEhN7--a2ESUco/viewform.

Organizatorja: Zavod Transfeministična Iniciativa TransAkcija in Društvo informacijski center Legebitra.

Več informacij na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali 01 430 51 44.

Sodelavci_ke spletnega portala spol.si vabijo
na diskusijski, kulturni in žurerski večer

30 let feministične skupine Lilit
Ženska seksualnost

v četrtek, 2. aprila 2015 ob 19.00
v Klubu Gromka v AKC Metelkova mestu

Feministična skupina Lilit je konec 80. let 20. stoletja soočala slovensko in jugoslovansko javnost z raznolikostjo ženskih identitet, diskusijami o enakosti spolov in novimi aktivističnimi pristopi. 3. aprila 1985 je v klubu K4 organizirala prvega v nizu večerov, ki so združevali diskusije, kulturo in žur. Ob 30. obletnici vas vabimo, da skupaj obeležimo ta dogodek. Tako kot na prvem večeru bomo tudi tokrat premišljale_i žensko seksualnost, vprašanja ženskega, feminističnega in lezbičnega aktivizma, spolnih usmeritev, identitet in politik.

Program

19.00 Nagovor Mojce Dobnikar in predvajanje posnetka prvega večera Lilit v K4 3. 4. 1985
19.30 Okrogla miza: Ženska seksualnost
Tea Hvala, Tanja Rener, Gabrijela Simetinger, Alenka Spacal, Suzana Tratnik
Moderirata: Ana Cergol Paradiž in Iztok Šori
21.00 Odmor / Preskušanje računalniške porno igre Pleasure-Treasure avtorice Ane Grobler
21.30 Nastop feminističnega pevskega zbora Z'borke
22.30 Plesni program
DJane Nataša Sukič aka DJane Kamasutra (Lezklektika) in Nina Hudej (Pritličje)

Na dogodku bomo zbirali_e donacije v podporo delovanja spletnega portala spol.si.

Prisrčno vabljene_i!
Več na: www.spol.si
Kontakt: Neja Blaj Hribar I 041 987 274 I neja.bh(at)gmail.com

Tematike transspolnosti se zadnje mesece v Sloveniji vse pogosteje pojavljajo v javnih, političnih, akademskih in aktivističnih diskurzih. Končno, pravi marsikdo. V sredo, 26. 11. 2014, je potekal prelomen dogodek – prvo strokovno srečanje TransMisija, katerega namen je bil predstaviti in povezati delovanje različnih akterk_jev na področju transspolnosti in cisspolne nenormativnosti, oblikovati korake za sodelovanje v prihodnosti in ponuditi možnost, da se v diskurze o transspolnosti vključi zainteresirana javnost.

Poročilo o strokovnem srečanju najdete na naslednji povezavi

Pišeta: Gabrijela Simetinger, Irena Rahne Otorepec

Spolna medicina je veda, ki se ukvarja z vplivom psiho-fiziologije, intimnih odnosov, družbenih in kulturoloških dejavnikov, razvojnih učinkov, spolne usmerjenosti in raznolikosti, spolne identitete ter med-spolnih razlik na spolno funkcijo. Poleg tega jo zanimajo spolne izkušnje moških in žensk vseh starosti, tako posamezno kot tudi v kontekstu partnerskih odnosov. Njen cilj je ponovna vzpostavitev ali izboljšanje spolne funkcije, optimizacija spolne izkušnje in dobrega počutja ter osebnega, kakor tudi medosebnega zadovoljstva v spolnosti.

Razvoj znanj in klinične prakse s področja človekove spolnosti v Evropi in svetu v zadnjih desetletjih je utemeljil potrebo po novi medicinski stroki. Čeprav se področje spolne medicine delno pokriva z urologijo, ginekologijo, psihiatrijo, interno medicino, družinsko medicino, nevrologijo ter dermatovenerologijo, obstajajo določeni vidiki, ki jih nobena od zgoraj naštetih vej medicine oziroma specializacij do sedaj ni ustrezno obravnavala. Razvoj spolne medicine je posledica čedalje večjih zahtev javnosti po ustrezni obravnavi in zdravljenju težav v spolnosti, tudi kot posledica povečanega zavedanja o pomenu spolnega zdravja. Poleg tega je bilo opravljenih čedalje več raziskav na področju seksualnosti in spolnih problemov ter se je razvijala klinična praksa v spolni medicini, z namenom, da bi vsakomur zagotovili optimalno izražanje in dojemanje spolnosti. Hiter razvoj znanja in veščin, ki jih potrebuje zdravnik, da zagotovi ustrezno obravnavo ženskam, moškim, parom s spolnimi skrbmi ter osebam s težavami spolne identitete, je privedel do razvoja spolne medicine. V okviru UEMS (evropskega združenja zdravnikov specialistov) se je vzpostavilo šolanje zdravnikov na nivoju evropske sub-specializacije in zaključni sub-specialistični izpit s tega področja, s katerim zdravnik pridobi kompleksna znanja in veščine za delo na področju spolne medicine. Čeprav imajo nekatere evropske države (npr. Nizozemska) že priznano nacionalno izobraževanje in licenco iz spolne medicine, vzporedno z razvejano klinično prakso v okviru javnega zdravstvenega sistema, do sedaj še ni bilo mednarodno priznanega izobraževanja in akreditacije za zdravnike, ki se ukvarjajo s tem področjem. Leta 2004 se je osnovala Evropska akademija za spolno medicino (EASM – European Academy of Sexual Medicine) na pobudo takratnega predsednika Evropskega združenja za spolno medicino (ESSM – European Society for Sexual medicine). Poletna šola spolne medicine se je začela leta 2007 v Oxfordu in je omogočila izbranim zdravnikom iz vsega sveta dva-tedensko intenzivno izobraževanje.

EASM je kasneje ustanovila multidisciplinarni odbor (Multidisciplinary Joint Committee on Sexual Medicine - MJCSM), katere člani so učitelji iz naslednjih evropskih združenj: European Board of Urology (EBU), European Board and College of Obstetrics and Gynaecology (EBCOG) ter UEMS Section of Psychiatry. Član MJCSM je bil tudi pokojni psihiater prof. dr. Slavko Ziherl. Namen MJCSM je preučevanje, vrednotenje in poenotenje spolne medicine v Evropi na najvišji možni ravni. Te cilje dosega s postavitvijo izobraževalnih standardov za izobraževalne ustanove in ohranjevanjem le-teh; z določitvijo minimalnih zahtev za usposabljanje oziroma izobraževanje; z objavo evropskega kurikuluma; z določitvijo pravil za akreditacijo izobraževalnih aktivnosti ter s sistematskim ocenjevanjem za priznanje kvalitete, tako za posameznika kot izobraževalno ustanovo.

V oktobru 2011 je UEMS odobril spolno medicino kot eno od multidisciplinarnih medicinskih strok (kot so na primer urgentna medicina, intenzivna medicina ali klinična genetika) in dal zeleno luč za opravljanje prvega evropskega izpita iz tega področja. Iz Slovenije sva 5.12.2012 v Amsterdamu uspešni opravili izpit in pridobili naziv FECSM (Fellow of European Committee on Sexual Medicine) Irena Rahne-Otorepec, dr.med., specialistka psihiatrije in asist. Gabrijela Simetinger, dr.med., soc. delavka, specialistka ginekologije in porodništva, obe aktivni članici Slovenskega seksološkega društva.

V Sloveniji se začenja novo obdobje seksologije in spolne medicine. Avtorici prispevka si bova prizadevali, da bi tudi v Sloveniji razvoj tega področja sledil evropskim smernicam v dobrobit vsem ljudem, ki trpe zaradi težav na področju spolnosti.

Slovensko seksološko društvo bo v tednu od 20. do 24. maja (v so-organizaciji s Fakulteto za družbene vede, Fakulteto za socialno delo ter Psihiatrično kliniko) gostilo ugledno ameriško seksologinjo in spolno terapevtko dr. Leonore Tiefer.

Leonore Tiefer je avtorica preko 150 znanstvenih člankov in nekaj knjig. Je raziskovalka, terapevtka in aktivistka na več področjih seksualnosti. Doktorirala je leta 1969, kasneje je specializirala klinično psihologijo na področju seksualnih in spolnih izhodišč. Zaposlena je bila v več klinikah, kjer je razvijala področje ženske seksualnosti, bila je so-direktorica Sex and Gender Clinic. Sedaj kot izredna profesorica psihiatrije predava na dveh univerzah in ima privatno psihoterapevtsko prakso na področju seksualnosti. Njeno področje interesa je še posebej medikalizacija ženske in moške seksualnosti. Je mednarodno aktivna in odmevna avtorica, terapevtka in aktivistka. Več o njej lahko preberete na njeni spletni strani.

Imela bo dvoje predavanj in delavnico.

(1) V ponedeljek (20.5.) na Fakulteti za družbene vede, predavalnica št. 3 (od 10h do 11:30): The Medicalization of Sexuality: Biopolitics in the Bedroom.

Prost vstop.

(2) V sredo (22.5.) na Psihiatrični kliniki, v EIPT predavalnici, II. nadstropje Centra za klinično psihiatrijo, Studenec 48, Ljubljana:

PROGRAM:

17.00 prof. dr. Leonore Tiefer: Growth of sexology as a research and treatment profession in the postwar world
17.45 prof. dr. Irena Rahne Otorepec: Bio-psiho-sociološko razumevanje spolne želje
18.15–19.00 Razprava

Kotizacija: 50 EUR.
Prijave: E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Informacije: Silva Potrato, T: 01 587 21 00, E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(3) Delavnica na temo "Nov pogled na ženske spolne težave: Ideje onkraj medikalizacije" bo potekala v četrtek, 24. maja 2013 od 17:00 do 19:30 v Ljubljani (natančna lokacija je odvisna od števila prijavljenih. O lokaciji boste obveščeni po elektronski pošti).

Spolno življenje žensk je zelo pestro, čeprav se kdaj izgubi v temni senci spolnih težav. Tokratna interaktivna delavnica se bo dotikala konflikta medikalizacije ženskih spolnih težav v zahodni kulturi. Na delavnici bomo skušali zaobjeti kulturne, ekonomske in politične silnice, ki pomembno vplivajo na ženska seksualna pričakovanja.

Delavnica se bo odvijala v angleškem jeziku, dostopen bo prevajalec. Cena delavnice je 10 eur. Prijava je obvezna in sicer na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Slovensko seksološko društvo v sodelovanju z Oddelkom za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani v okviru podiplomskega predmeta Sociologija spola in spolnosti

vljudno vabi na okroglo mizo

Zgodovina raziskovanja spolnega vedenja v Sloveniji

Okrogla miza bo v ponedeljek, 12. novembra 2012, ob 18. uri v Modri sobi na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

V Sloveniji nimamo tradicije raziskovanja spolnega vedenja, kakršno poznamo na Zahodu. Prve domače raziskave segajo v začetek devetdesetih let dvajsetega stoletja, pred tem pa so se izvajale raziskave kontracepcijskega in reproduktivnega vedenja, niso pa vključevale vprašanj o spolnem vedenju. Medtem ko so javnozdravstvene raziskave na tem področju - teh je največ - zasnovane problemsko in so usmerjene predvsem v rizično spolno vedenje, je nekaj redkih družboslovnih raziskav usmerjeno v pozitivnejše vidike spolnega vedenja, kot je na primer vprašanje seksualnega zadovoljstva.

Na okrogli mizi bomo razpravljali o okoliščinah, v katerih so nastajale prve raziskave o spolnem vedenju v Sloveniji, se dotaknili aktualnih vprašanj spolne vzgoje in izobraževalnih kampanj na tem področju ter iskali sinergije med javnozdravstvenimi in družboslovnimi pristopi k raziskovanju spolnega vedenja v Sloveniji.

Na okrogli mizi bodo sodelovali avtorice in avtorji prvih raziskav o spolnem vedenju v Sloveniji: Katja Stražiščar, Milena Skubic, Bojana Pintar, Irena Klavs, Dunja Obersnel Kveder, Evita Leskovšek in Ivan Bernik.

Okroglo mizo bo povezoval Roman Kuhar.

Slovensko seksološko društvo v sodelovaju s Cafejem Open vabi na predavanje

Sociološki vidiki intimnih življenjski stilov študentov in študentk

Predstavitev preliminarnih rezultatov raziskave bo v torek, 23. oktobra 2012 ob 19. uri v Cafeju Open, Hrenova 19, Ljubljana.

Čeprav raziskovanje spolnega vedenja v Sloveniji ni povsem nepopisan list, ne moremo trditi, da v Sloveniji obstaja sistematično raziskovanje tega področja, sploh ne v družboslovju. Nekaj več raziskav na to temo je bilo narejeno v okviru javnozdravstvenih prizadevanj spremljati spolno vedenje predvsem mladih - ti so namreč pogosto razumljeni kot "ranljiva skupina", ki šele vstopa v svet spolnosti. Lansko leto pa je bila v Sloveniji izvedena prva obširnejša raziskava spolnega vedenja študentk in študentov, ki jo je vodila izr. prof. dr. Tina Kogovšek in pri kateri je bil poudarek predvsem na socioloških vidikih tega vprašanja, čeprav v vprašalniku niso manjkala tudi klasična javnozdravstvena vprašanja.

Avtorji sociološkega dela raziskave - izr. prof. dr. Tina Kogovšek, izr. prof. dr. Alenka Švab. red. prof. dr. Ivan Bernik in izr. prof. dr. Roman Kuhar bodo predstavili nekaj preliminarnih rezultatov raziskave. Pri tem bodo pozorni predvsem na razlike med spoloma in razlike glede na spolno usmerjenost študentk in študentov.

Slovensko sociološko društvo in Slovensko seksološko društvo vabita na pogovor z

Ivanom Bernikom in Ireno Klavs,
avtorjema knjige Spolno življenje v Sloveniji (Aristej, 2011).

Pogovor bo v sredo, 5. septembra 2012 ob 17. uri v Trubarjevi hiši literature na Stritarjevi ul. 7 v Ljubljani.

Podatki, predstavljeni v knjigi Spolno življenje v Sloveniji (Maribor: Aristej, 2011), kažejo, da v Sloveniji ni prevladujočega vzorca spolnega vedenja, ampak soobstaja več različnih vzorcev. Očitne so predvsem razlike med generacijami in med spoloma. Poleg tega je za Slovenijo značilno – kot je mogoče razbrati iz medgeneracijskih primerjav – razmeroma hitro spreminjanje družbene in kulturne organiziranosti spolnosti. Po pestrosti in spremenljivosti vzorcev spolnega življenja je Slovenija močno podobna družbam zahodnega sveta.

Ob upoštevanju temeljnih ugotovitev knjige in opirajoč se na pojme, ki se uporabljajo zlasti pri raziskovanju družbene modernizacije, lahko spreminjanje spolnega vedenja in z njim povezanih stališč v Sloveniji v zadnjih treh desetletjih prejšnjega stoletja opišemo kot postopno individualizacijo in racionalizacijo (tudi) tega družbenega področja. Poleg tega je na družbeno in kulturno organiziranost spolnosti vplivala tudi težnja k povečevanju enakosti med spoloma. V osrčju teh sprememb je bilo predvsem povečevanje pestrosti spolnega vedenja oziroma povečevanje možnosti avtonomnega oblikovanja osebnih spolnih življenjskih stilov, ki pa nimajo vsi enake družbene legitimnosti.

Z avtorjema se bo pogovarjal Roman Kuhar. Vljudno vabljeni!